Franca rrit moshën e daljes në pension?!

Qindra mijëra njerëz në Francë kundërshtojnë planet për ndryshimin e ligjit për rritjen e moshës për dalje në pension nga 62 në 64 vjeç.

Ndryshimi i propozuar kërkon që punëtorët të paguajnë më shumë në sistem dhe u mohon një pension të plotë atyre që pensionohen në moshën 64 vjeçare, pa punuar për 43 vjet.

Cani Travel

Plani është promovuar si qendror për vizionin e presidentit Macron për ta bërë ekonominë franceze më konkurruese, por sindikatat kanë e kanë kundërshtuar dhe e kanë quajtur shtyrjen e moshës për pensionim si „mohim i demokracisë“.

Greva vjen në mes të trazirave të përhapura në të gjithë Evropën Perëndimore, duke përfshirë një grevë të mësuesve në Britani, dhe një marrëveshje të udhëhequr nga sindikatat e punëtorëve për të rritur kostot e sigurimeve shoqërore për ata që fitojnë më shumë në Spanjë.

Greva në Francë ka shkaktuar ndërprerje në transportin publik dhe ndërprerje në grumbullimin e plehrave, kurse protestuesit janë përplasur me policinë në disa qytete.

Komisioni i ligjvënësve përgjegjës për avancimin e propozimit ka rënë dakord për tekstin përfundimtar dhe shumica konservatore e Senatit pritet ta miratojë atë sot me 16 mars 2023.

Por situata në Asamblenë Kombëtare është më e ndërlikuar, pasi aleanca e Macronit humbi shumicën në zgjedhjet legjislative vitin e kaluar, duke e detyruar qeverinë të llogarisë në votat e konservatorëve për të miratuar projektligjin.

Të majtët dhe ligjvënësit e ekstremit të djathtë kundërshtojnë ashpër ndryshimin, dhe konservatorët janë të ndarë, duke e bërë rezultatin të paparashikueshëm.

Megjithatë, presidenti Macron mund të përdorë fuqinë e tij të veçantë kushtetuese për ta kaluar projektligjin në parlament pa votim, por ai mund të përballet me sfida ligjore.

Pavarësisht protestave, një sondazh tregon kundërshtim të gjerë ndaj projektligjit të pensioneve