Çmimet e qirave në Austri – cilat zona janë më të shtrenjtat?

Jacek Dylag

Qiratë austriake janë rritur vitin e fundit, përpara frenimit të qirasë mbarëkombëtare të qeverisë, i cili do të hyjë në fuqi në vitin 2024. Por vendet ku qiratë janë rritur më shumë ende nuk janë domosdoshmërisht më të shtrenjtat në përgjithësi, sipas thelocal.at.

Cani Travel

Çmimet mesatare të qirasë në Austri u rritën 6 për qind në tremujorin e tretë të vitit 2023 krahasuar me të njëjtën periudhë kohore të vitit të kaluar.

Megjithatë, disa çmime u rritën shumë më tepër, me një rritje prej 19 për qind të regjistruar në Braunau am Inn pranë Salzburgut, teksa Villach, Lienz, Lilienfeld dhe Waidhofen an der Thaya – të gjitha panë rritje prej mbi 15 për qind.

Ku janë qiratë më të shtrenjta?

Kontratat më të shtrenjta të qirasë në vend gjenden në Vjenë dhe Innsbruck, me akomodimin pikërisht në qendrën e Vjenës që kushton mesatarisht 24.6 € për metër katror, ndërsa një vend në qytetin e Innsbruck vjen me 21.2 € për metër katror.

Megjithatë, banesat jashtë pjesës më qendrore të Vjenës janë disi më mirë, me qira mesatare në Leopoldstadt të Vjenës, jo shumë larg qendrës së qytetit, që kushtojnë 17,9 € për metër katror, Margareten e dendur nga të huajt me 15 € për metër katror dhe Mödling me 14,5 €.

Alpet – ende të shtrenjta

Megjithatë, jashtë rrethit më qendror të Vjenës, banesat e shtrenjta gjenden në Alpe, ndoshta jo çuditërisht. Innsbruck, Kufstein dhe Salzburg kanë të gjitha kontratat e qirasë që janë më të shtrenjta – mesatarisht – se shumica e rretheve në kryeqytet.

Banesat në zonën turistike alpine të Kitzbühel shkojnë për 19,8 € për metër katror, vetëm pak më e lartë se norma mesatare prej 19,4 € për qytetin e Salzburgut.

Bregenz dhe zona përreth kushtojnë rreth 17,7 € për metër katror, ndërsa periferitë e Innsbruck dhe Salzburg, si dhe Kufstein, ofrojnë një alternativë disi më të lirë se dy qendrat kryesore të qyteteve – 16,7 €, 16,8 € dhe 16,6 € për metër katror përkatësisht. Megjithatë, edhe këto tarifa janë disa nga më të shtrenjtat në vend.

Çmime të moderuara në qytetet e tjera të mëdha të Austrisë

Jashtë kryeqytetit dhe Alpeve, qiraja mesatare në disa nga qytetet e tjera të mëdha të Austrisë mbetet relativisht e përballueshme. Qiraja mesatare në Villach ka parë një nga rritjet më të larta në Austri që nga viti i kaluar, aktualisht në 14.4 € për metër katror.

Klagenfurt, Linz dhe Graz mbeten të gjitha më të përballueshme, përkatësisht 13,4 €, 13,2 € dhe 12,8 € për metër katror. Me 11,8 € dhe 11,4 € për metër katror, St. Pölten dhe Eisenstadt mbeten mesatarisht qendrat kryesore më të përballueshme të Austrisë.

Çmimet më të përballueshme të qirasë në Austri

Ka ende pjesë të Austrisë ku mund të gjeni qira mesatare prej nën 10 € për metër katror – veçanërisht në fshat jo shumë larg qyteteve të mëdha. Përjashtimi i madh nga ky rregull janë shtetet alpine të Salzburgut, Tirolit dhe Vorarlberg. Distrikti më i lirë kudo në këto tre shtete është Lienz me një qira mesatare prej 12,3 € për metër katror. Megjithatë, ishte një nga rrethet austriake me rritjen më të lartë të qirasë vitin e kaluar.

Në Sankt Veit an der Glan në veri të Klagenfurt ka një qira mesatare prej vetëm 9 € për metër katror, ashtu si edhe Rohrbach në veriperëndim të Linzit. Së fundi, Voitsberg, vetëm pak në perëndim të Grazit, mburret me qira mesatare prej 9,6 € për metër katror.

Qiranë më të lirë në Austri do ta gjeni në rrethet Güssing dhe Oberpullendorf, përkatësisht 7,3 dhe 7,5 € për metër katror. Të dyja janë të vendosura në Burgenland në kufirin Austro-Hungari dhe janë dy rrethet e vetme në Austri me qira mesatare më pak se 8 € për metër katror. Albinfo.at