Holanda kërkon që Serbisë t’i kthehen vizat

Dhoma e Përfaqësuesve e Holandës ka miratuar me 8 dhjetor një rezolutë me të cilën i bën thirrje qeverisë së saj të kërkojë në Bruksel që të pezullohet përkohshëm liberalizimi i vizave për Serbinë, nëse Serbia nuk përputhet me politikën e jashtme të BE-së.

Propozimi pati mbështetjen e koalicionit qeverisës dhe deputetëve të opozitës. Ai u dorëzua nga deputetët e dy partive më të mëdha të koalicionit qeverisës, Jeoren van Wijngaarden nga Partia Popullore për Liri dhe Demokraci (VVD) dhe nga Demokratët 66. Megjithatë, propozimi u iniciua nga përfaqësuesi i opozitës Jasper Van Dijk nga Partia Socialiste (PS).

Cani Travel

Deputeti Jeoren van Wijngaarden tha në Twitter se propozimi i tij mori mbështetjen e Dhomës së Përfaqësuesve të Parlamentit holandez.

“Dhoma e Përfaqësuesve mbështet propozimin tonë për një qasje më të rreptë ndaj Serbisë nëse presidenti Vuçiç nuk i mbështet sanksionet kundër Rusisë. Ndërprerja e procesit të pranimit të Serbisë në BE mund të bëhet një opsion. Ne nuk do të hezitojmë ta përdorim atë”, tha Van Wijngaarden.

Një ditë para inicimit të rezolutës në parlament, Sekretari i Shtetit për Drejtësi dhe Siguri, Erik van der Burg, iu përgjigj pyetjeve parlamentare të Van Wijngaarden për shtimin e migrimit nëpër Serbi. Ai tha se qeveria “ndan shqetësimin e komisionerit evropian Johansson për rritjen e fluksit përmes Serbisë dhe sheh nevojën për të kundërshtuar rrjedhën përmes Ballkanit Perëndimor”, por gjithashtu mirëpret hapat e ndërmarra nga Serbia në drejtim të harmonizimit me politikën e vizave të BE-së dhe do të vazhdojë për të monitoruar zhvillimin e situatës dhe për të ushtruar presion nëse është e nevojshme.

Në sistemin institucional të Holandës, Parlamenti ka mandatin që t’i japë udhëzime qeverisë për zhvillimin e politikës së jashtme. Për shembull, kur Holanda bllokoi hapjen e negociatave me Shqipërinë, nisma erdhi nga parlamenti, raporton European Western Balkans. Vendimi gjithashtu gjendet edhe në Dhomën e Përfaqësuesve të Holandës.