PE: Vendet e rajonit duhet t’i hapin dosjet e UDB jugosllave

Komiteti i Punëve të Jashtme të Parlamentit Evropian (PE) ka miratuar një raport për luftën kundër krimit të organizuar në Ballkanin Perëndimor. Vendet e rajonit duhet të hapin dosjet e shërbimeve sekrete jugosllave sa më shpejt, thuhet në raport.

Komiteti vëren në një raport të lëshuar të martën se lidhjet midis krimit të organizuar, politikës dhe biznesit ekzistonin përpara shpërbërjes së Jugosllavisë dhe kanë vazhduar që nga vitet 1990.

“Komiteti… përsërit thirrjen e tij, në lidhje me këtë, për të hapur arkivat e ish-Jugosllavisë, dhe në veçanti për të siguruar qasje në dosjet e ish-Shërbimit Sekret Jugosllav UDBA dhe Shërbimit Sekret të Ushtrisë Popullore Jugosllave – KOS, dhe t’i kthejë dosjet në qeveritë përkatëse”, thuhet në dokument, siç raporton Zëri i Amerikës.

Cani Travel

Sipas Raportit, Komiteti thekson rëndësinë e bashkëpunimit dhe shkëmbimit të inteligjencës me partnerët ndërkombëtarë si Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe organizatat ndërkombëtare si Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) dhe UNODC.Komiteti u bëri thirrje qeverive të Ballkanit Perëndimor që të punojnë kryesisht në shkatërrimin e organizatave kriminale në vend që të fokusohen në rastet individuale.

Dokumenti thekson se krimi i organizuar dhe korrupsioni dëmtojnë kryesisht qytetarët e Ballkanit Perëndimor, pasi minojnë të drejtën e tyre për siguri dhe kohezion social, si dhe besimin e tyre në sistemin demokratik, duke krijuar pengesa për reformat demokratike dhe duke komplikuar procesin e anëtarësimit.Lexo edhe: Banda e italianëve kreu grabitjen më të madhe në Britani, njëri prej tyre dyshohet se fshihet në Serbi.

Ai thekson gjithashtu se privimi i vendeve të Ballkanit Perëndimor nga perspektiva evropiane përkeqëson, jo përmirëson situatën në lidhje me krimin e organizuar dhe thekson se vetëm duke inkurajuar procesin e integrimit në BE, situata mund të përmirësohet.

Raporti thekson, ndër të tjera, se sundimi i ligjit dhe lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar janë fusha ku vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të tregojnë përparim më të madh në rrugën e tyre drejt BE-së.

Duke vënë në dukje se mungesa e mundësive të punësimit, korrupsioni, kapja e shtetit, pabarazia dhe procesi i ngadalshëm i anëtarësimit në BE janë disa nga arsyet e cenueshmërisë së rajonit ndaj krimit të organizuar, Komiteti u bëri thirrje autoriteteve rajonale dhe partnerëve të tyre ndërkombëtarë që të intensifikojnë përpjekjet e tyre për të adresuar këto sfidat.

Komiteti i Punëve të Jashtme i PE shpreh keqardhje për mungesën e pavarësisë së gjyqësorit në Ballkanin Perëndimor dhe inkurajon miratimin e një qasjeje strategjike për trajtimin e sfidave të krimit të organizuar.

Sipas dokumentit, Komiteti u bëri thirrje vendeve të Ballkanit Perëndimor të synojnë organizatat kriminale, jo rastet individuale, dhe shtoi se ai inkurajon autoritetet të forcojnë mbrojtjen e informatorëve dhe sinjalizuesve, në mënyrë që të rritet kapaciteti për të shkatërruar të organizuar grupet kriminale.

Komiteti vë në dukje se Ballkani Perëndimor është një rajon i rëndësishëm tranzit për trafikun e drogës, por edhe se numri i operacioneve kundër trafikut të drogës është rritur.