FDA jep lejen për vaksinimin e fëmijëve prej 5-12 vjeç


Në SHBA po afrohet një fushatë e madhe e planifikuar e vaksinimit kundër Coronës për fëmijët e moshës 5 deri në 12 vjeç. Administrata e Ushqimeve dhe Ilaçeve FDA ka dhënë leje urgjente për vaksinën BioNTech/Pfizer për këtë grupmoshë.

“Si nënë dhe mjeke, e di se prindërit, kujdestarët, stafi i shkollës dhe fëmijët kanë pritur miratimin e sotëm”, tha Janet Woodcock, drejtoreshë ekzekutive e FDA. “Vaksinimi i fëmijëve të vegjël kundër COVID-19 do të na sjellë më pranë rikthimit në normalitet”. Woodcock theksoi se vaksina nga prodhuesi gjerman i vaksinave BioNTech dhe kompania farmaceutike amerikane Pfizer plotëson „standardet e larta“ të FDA. Vaksina është gjithashtu efektive dhe e sigurt për fëmijët nën 12 vjeç.

Cani Travel

FDA rekomandoi miratimin urgjent për vaksinën BioNTech/Pfizer për këto grupmosha disa ditë më parë. Tashmë është miratuar zyrtarisht. Por shërbimet shëndetësore duhet të japin rekomandimin e duhur për vaksinimin – gjë që duhet të ndodhë javën e ardhshme.

Siç është planifikuar nga Shtëpia e Bardhë, kjo mund të nisë një fushatë vaksinimi për rreth 28 milionë fëmijë të prekur në Shtetet e Bashkuara në nëntor. Në ditët në vijim, janë planifikuar të japin 15 milionë doza të vaksinës.

Fëmijët 5 deri në 12 vjeç duhet të marrin dy doza nga dhjetë mikrogramë secila. Doza e zakonshme është 30 mikrogramë. Kjo do të thotë se fëmijët do të vaksinohen më vetëm një të tretën e dozës për të rriturit.

Kryetari i Komitetit të Përhershëm Gjerman për Vaksinimin (Stiko), Thomas Mertens, është përmbajtur nga vaksinimi i fëmijëve pesëvjeçarë. Në SHBA po trajtohet edhe mundësia e lejes për prodhuesin tjetër Moderna. Ndërsa në Evropë ende nuk ka ndëjë leje për vaksinimin e fëmijëve në këtë moshë.

Kryetari i Komisionit të Përhershëm Gjerman për Vaksinimin (Stiko), Thomas Mertens, është përmbajtur nga vaksinimi i fëmijëve në moshën pesë vjeçare. “Sa më e ulët të jetë barra e sëmundjes në një grup, aq më i sigurt duhet të jetë vaksinimi”, tha Mertens për Rheinische Post këtë javë.

Në Shtetet e Bashkuara, siç theksoi ai, numri i fëmijëve të sëmurë në këtë grupmoshë është “dukshëm më i lartë se në Gjermani”. Për të marrë një vendim mbi një rekomandim, efektet e pritshme pozitive – klinike ose psikosociale – dhe rreziqet e mundshme të mbetura për fëmijët në rritje duhet të jenë „sa më të kuptueshme në aspektin sasior“.