Reagime të ashpra ndaj kërcënimeve nga Serbia

Zyrtarë të lartë të Maqedonisë së Veriut, Malit të Zi dhe Shqipërisë reaguan ashpër ndaj deklaratës së fundit të ministrit serb të Mbrojtjes, Millosh Vuçeviq, i cili kërcënoi Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut lidhur me vendimin e tyre për njohjen e pavarësisë së Kosovës.

„Keni bërë një gabim do t’ju godasë në kokë, ashtu siç u godit Ukraina. Ju keni hapur kutinë e Pandorës. Përgjigjet tuaja burokratike se Kosova është sui generis, se është një rast i veçantë, janë qesharake. As Albin Kurti dhe as Tirana nuk të besojnë në këtë”, tha ministri serb Vuçeviq për TV Pink.

Cani Travel

Ministri serb ashpërsoi edhe më tej gjuhën duke i kërcënuar dy vendet e Ballkanit se anëtarësimi në NATO nuk do të thotë se ato janë të mbrojtura. Au pretendoi se ekziston mbështetja ndërkombëtare për krijimin e “Shqipërisë së Madhe”.

A po i bie ministri serb i Mbrojtjes ‚daulleve të luftës dhe po e destabilizon rajonin me këto kërcënime’, siç tha deputeti dhe anëtari i Kryesisë së Partisë Demokratike të Socialistëve nga Mali i Zi, Andrija Nikoliq. Sidoqoftë, deklarata e Millosh Vuçeviq shkaktoi reagime të ashpra në rajon.

Presidenti i Malit të Zi Jakov Milatoviq e konsideron “të papranueshme çdo përpjekje nga aktorë të huaj (qofshin nga rajoni apo pjesë të tjera të botës) për të ndërhyrë drejtpërdrejt ose tërthorazi në krijimin e qeverisë në Mal të Zi”.

Ministri i Jashtëm i Maqedonisë të Veriut, Bujar Osmani i ka cilësuar si të papërshtatshme kërcënimet nga Serbia. Ai ka thënë se Maqedonia e Veriut është për paqe dhe se shtetit të tij i intereson stabiliteti i gjithë rajonit.

”Maqedonia e Veriut refuzon ndërhyrjen dhe vërejtjet e papërshtatshme nga zyrtarët fqinjë. Ne qëndrojmë për stabilitet dhe bashkëpunim rajonal, duke përfshirë Serbinë dhe Kosovën. Në pritje të sqarimit nga ministri i Mbrojtjes i Serbisë”, shkroi Osmani.

Reagoi edhe Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, i cili tha se kërcënimet ndaj stabilitetit dhe integritetit të Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi, janë të rrezikshme dhe të papranueshme.  Në reagimin e tij, Rama kujton se Shqipëria, RMV dhe Mali i Zi janë aleate të NATO-s dhe të përkushtuara plotësisht ndaj sigurisë dhe integritetit territorial të njëri-tjetrit.

„Nuk do të lejojmë askënd të na tërheqë prapa në të shkuarën që po e lëmë pas përgjithmonë! Së bashku! Evropa e Madhe është e ardhmja jonë e vetme”, ka shkruar Rama në platformën X.