Prishtinë: Thirrje për protestë kundër dhunës ndaj grave

Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist organizon sot në Prishtinë një protestë gjithëpopullore kundër dhunës ndaj grave. Shkas për këtë tubim është vrasja makabre e Liridona Ademaj që ndodhi par disa ditësh, por edhe raste të shumta të dhunës ndaj grave në Kosovë.

„Këtë javë u njoftuam se një polic e përdhunoi një të mitur në Gjakovë, e një burrë pagoi vrasjen e bashkëshortes së vet në Prishtinë”, thuhet në njoftimin e Kolektivit për Mendim dhe Veprim Feminist. „Thërrasim në organizim dhe veprim të gjitha/ë anembanë Kosovës që të mblidhemi dhe të themi njëzëri që nuk ka paqe pa sigurinë e grave dhe të kërkojmë që dhuna e gjinizuar dhe femicidi të trajtohen si urgjencë kombëtare”, theksohet më tutje në thirrjen e kësaj organizate në protestë gjithëpopullore.

Cani Travel

Sipas, Kolektivit për Mendim dhe Veprim Feminist, dhuna e gjinizuar ndaj vajzave dhe grave dhe femicidi nuk janë incidente të izoluara apo simptoma të problemeve psikologjike të kryerësve të këtyre krimeve.

“Ato janë simptoma të patriarkalizmit i cili vazhdon ta qeverisë familjen, shoqërinë dhe shtetin tonë. Ato janë pasojat e një dhune strukturore patriarkale që vazhdon t’i shtypë gratë e të prodhojë dhunues e vrasës në çdo celulë të organizimit shoqëror dhe politik“, thuhet në njoftim.