Sarrazin: Serbia nuk mund të anëtarësohet në BE pa e njohur Kosovën

Sondersitzung des Deutschen Bundestages zur Einholung eines zustimmenden Beschlusses des Deutschen Bundestages für eine Stabilitätshilfe zugunsten Griechenlands nach dem Gesetz zur finanziellen Beteiligung am Europäischen Stabilitätsmechanismus ( ESM ). Manuel Sarrazin, Bündnis 90/Die Grünen, MdB, bei seiner Rede am Rednerpult im Plenarsaal des Deutschen Bundestages im Reichstagsgebäude. Ordnungsnummer: 3645230 Name: Sarrazin, Manuel Ereignis: Plenarsitzung, Redner Gebaeude: Reichstagsgebäude, Plenarsaal Fotograf: Thomas Trutschel/ photothek.net Bildnachweis: Deutscher Bundestag/Thomas Trutschel/ photothek.net Nutzungsbedingungen: http://www.bundestag.de/wissen/archiv/sachgeb/bilda/bildnutz.html Es werden nur einfache Nutzungsrechte eingeräumt, die ein Recht zur Weitergabe der Nutzungsrechte an Dritte ausschließen

„Berlini zyrtar konsideron se Serbia nuk mund të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian pa e njohur Kosovën“, deklaroi i dërguari special i Gjermanisë për Ballkanin Perëndimor, Manuel Sarrazin në një intervistë për gazetën serbe “Nova”. Ai shtoi se inkuadrimi i Serbisë në familjen e vendeve evropiane nuk është i mundur as pa media të lira dhe demokraci.

Sarrazin theksoi se BE-ja është organizatore e negociatave ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe se është e nevojshme të arrihet një marrëveshje në mes të dy palëve sa më shpejt të jetë e mundur. Po ashtu, është e rëndësishme që përfaqësuesit e serbëve të kthehen në institucionet e Kosovës sa me shpejt te jete e mundur.

Cani Travel

Lidhur me qëndrimin e Gjermanisë ndaj njohjes reciporke mes Kosovës dhe Serbisë, Sarrazin tha: „Ne në Gjermani kemi pasur gjithmonë një qëndrim shumë të qartë për këtë çështje – në fund të procesit të normalizimit të marrëdhënieve, kur Serbia vendos të bëhet anëtare e BE, njohja e Kosovës do të jetë pjesë e procesit. Unë nuk e lidhi këtë shumë me propozimin evropian, por kjo është diçka që Gjermania me siguri e pret dhe kjo u tha qartë kur kancelari Olaf Scholz vizitoi Serbinë në qershor të vitit të kaluar.“