Shqetësuese: Numri i shqiptarëve që kërkojnë azil në BM shkon në rreth 13.300

22.08.2022, Großbritannien, Dover: Eine Gruppe von Menschen, bei denen es sich vermutlich um Migranten handelt, wird nach einem Zwischenfall mit einem kleinen Boot im Ärmelkanal an Bord eines Schiffes der Border Force gebracht. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Numri i shqiptarëve që po kërkojnë azil në Britaninë e Madhe është rritur shumë këtë vit. Sipas të dhënave zyrtare mbi emigracionin nga qeveria britanike, në periudhën janar-shtator 2022 në Britani kanë kërkuar azil 13.272 shtetas shqiptarë. Kjo do të thotë se numri i azilkërkueseve nga Shqipëria është rritur më shumë se katër herë në raport me vitin 2021, ku kërkuan azil vetëm 3.578 shqiptarë.

Më shumë se gjysma e azilkërkuesve nga Shqipëria hynë në territorin britanik me gomone nga Franca duke udhëtuar më shumë se 8 orë, dhe shpesh duke rrezikuar jetën. Autoritetet britanike konsiderojnë se kalimet me varka të vogla janë të rrezikshme dhe të panevojshme për shqiptarët, sepse Shqipëria, sipas tyre, konsiderohet një vend i sigurt.

Cani Travel